Wat is ISDN

ISDN is een afkorting voor Integrated Services Digital Network. Dit is in tegenstelling tot de oude, analoge manier, een digitale wijze van overdracht van gegevens.

Het is nu mogelijk om via dezelfde verbinding als waarover voorheen enkel analoge signalen werden getransporteerd nu snelheden zijn te bereiken van 2 x 64Kb, dan wel op digitale wijze. Men noemt dit de B-kanalen. Met deze snelheid is het mogelijk twee gesprekswegen te openen, tegen voorheen een.

Buiten deze informatie overdracht is er ook nog ruimte over om extra data te versturen van maximaal 16kB.  Dit wordt aangeduid als D-kanaal.  Dit zeer belangrijke kanaal wordt voornamelijk gebruikt voor de signalering en controledata. Deze complete verbinding wordt aangeduid als ISDN-2. 

Er zijn meerdere ISDN verbindingen te koppelen. Zo is er de ISDN-30 die 30 B-kanalen bezit van 64kB en een D-kanaal van 64kB.

Via het D-kanaal worden gegevens getransporteerd over de wijze van verbinden, het aanvragen en verbreken van verbindingen, informatie over de aan te roepen nummers enz.

Zo is bijvoorbeeld CLIP (Calling Line Indentification) of te wel nummerherkenning een informatie die zich afspeelt over het D-kanaal

De verbinding waarover ISDN wordt getransporteerd en bijvoorbeeld  ISDN telefoons op worden aangesloten noemt men een So-bus.

De verbinding vanaf een centrale naar het telefonienet wordt dan ook wel de externe So-bus genoemd en de Interne So-bus bevindt zich dan achter de centrale.

 

home

WES - Wereld Elektronika Service

contact